Koninklijke Boekverkopersbond Bepleit Afschaffing Lesboeken

mei 22nd, 2012 door Arjan Olsder Gepost in Nieuws | Geen Reacties »

Ed Nijpels is voorzitter van KBb-Educatief. Ookwel bekent als het koninklijk verbond van boekverkopers. Vandaag staat Ed volledig in de spotlights, want juist hij pleit voor afschaffing van de schoolboeken ten bate van tablets.

Als voorzitter van de KBb, lijkt het een vreemde opmerking, maar dat is het niet. Je kan op een tablet immers ook gewoon lesboeken leveren en via DRM kan je daar als boekverkoper ook gewoon geld aan verdienen zonder dat je hoeft te investeren in gedrukte exemplaren die je op termijn weer bij het oud papier mag leggen.

Ed vindt dat de overheid aan zet is om de digitalisering van het onderwijs te versnellen. Zo stelt de overheid op jaarbasis €327,50 per kind beschikbaar voor schoolboeken. Aan de ene kant kan je voor dat geld al een prima Android tablet aanschaffen. Aan de andere kant, zullen scholen toch voorral naar de iPad kijken. Een iPad 2 16GB kost bij een standaard leverancier €399. Apple geeft echter korting aan educatieve instellingen.

De boekverkopers willen volgends Ed niet alleen de boeken leveren, maar hebben ook interesse in de levering en het onderhoudt van de tablets die de leerlingen zullen gebruiken. Ed vreest dat als het onderwijs deze slag niet maakt, de volgende generatie de digitale boot zal missen. Dat is natuurlijk funest voor de kenniseconomie.