Gelezen: Het leven van een Loser – Bekijk het maar!

december 22nd, 2011 door Arjan Olsder Gepost in Gelezen | Geen Reacties »

Het leven van een Loser vertelt het leven van Bram. Bram woont in Amerika en gaat daar, net als de kinderen hier, naar school. Bram is een slimme jonge, maar tegelijk ook een onhandige verschijning die overal een eigen visie op heeft. Het boek is dan ook een aaneenschakeling van komische situaties die in het Amerikaanse tiener-leven voorbij komen.

“Ik ging naar de badkamer om mijn tanden te poetsen en toen ik terugkwam, stond Rick door het kijk-gaatje te gluren. Hij zei iets waardoor ik stokstijf stilstond. Hij zei dat Heleen van den Heuvel met haar hele familie in de gang stond en dat ze in haar kamer recht TEGENOVER ons sliep. Dat most ik zien. Dus ik duwde hem opzij en gluurde door het kijkgaatje. De gang was leeg. En voor ik doorhad dat het een list was, gaf Rick me een flinke duw en viel ik de deur uit. Toen werd het nog ERGER. Rick deed de deur achter me op slot. Daar stond ik in de gang, met niks anders aan dan mijn witte onderbroek.”

Het boek is en mix van verhalen en strip-achtige tekeningen die de beschreven situaties van meer context voorzien. Dit maakt het boek leuk en vlot om te lezen. Helaas is het wel heel goed te merken dat het boek vertaald is. Niet zozeer omdat het voornamelijk om Amerikaanse situaties gaat, maar omdat de zinsopbouw soms krom is. Bij een rechtstreekse vertaling naar Amerikaans-Engels kom je er dan achter dat het een leuke grap betreft, maar die komt in het Nederlands dan niet uit de verf. De vertaalster had hier echt beter haar best mogen doen.

Het leven van een Loser – Bekijk het maar! is de Nederlandse vertaling van Diary of a Wimpy Kid – The last straw. De vertaling komt van Majoor, H.