Gelezen: Het Offer

december 23rd, 2011 door Arjan Olsder Gepost in Gelezen | Geen Reacties »

Het offer is het verhaal van de tweeling Tiem en Jel. Ze wonen in een dorp, waar barbaarse gevechten één van de weinige vormen van entertainment zijn. Het dorp staat min of meer onder leiding van een priester en die wil op een goede dag een kind opofferen aan de geesten van het bos. Dit omdat er weinig kinderen zijn geboren en ook het vee zich slecht voortplant.

De moeder van de tweeling geeft ze opdracht om uit het dorp te vluchten en terug te komen wanneer ze volwassenheid hebben bereikt (12-jaar). Vanaf dat moment leren broer en zus een hele boel nieuwe mensen kennen waarbij de creatieve geest van Tiem de twee regelmatig uit de problemen weet te helpen.

“Tiem en Jel konden niet meer rennen; het bos was te dicht. Tiem voelde zich ellendig. In plaats van op hun warme zak hooi te liggen slapen, liepen ze nu door de koude nacht. Alsof ze iets ergs hadden gedaan! Alsof ze waren uitgesloten! Hij moest zijn best doen niet te huilen. Waarom zouden de geesten blij worden van een mensenoffer? Misschien had Jalkar de Geesten niet goed begrepen?”

Het boek weet goed de sfeer van de hunebedbouwers neer te zetten. Toch moeten we in gedachte houden dat we heel weinig over deze volkeren weten. Zo weinig dat het boek minder historische feiten bevat dan ik in eerste instantie had gehoopt.

Het boek opent met de tijdlijn en een plattegrond van het oude Nederland. Aansluitend op het verhaal bevat het boek historische informatie over de aanwezigheid van de jagers en boeren in Nederland, ondersteund door fotomateriaal van archeologische vondsten.